inçir Çeşitleri
Sarı Lop
Bölgemizdeki en yaygın olan Sarılop’un en iyi uyum sağladığı bölge Aydın’dır. Küçük çekirdekli bir yapıya ve düşük nem oranına sahip Sarılop’un kabukları son derece incedir. Bu özelliği ile kurutma işlemi sırasında büyük avantaj sağlar.
8-10 metre yüksekliğinde bir ağaca sahip olan Sarılop’un henüz gençken bile meyve verir. İri meyvelere sahip olan bu incir çeşidi aynı zamanda çok lezzetlidir. Ortalama 65-70 g ağırlığındaki meyvelerin olgunlaşması eylül ayında tamamlar Sarılop inciri, en kaliteli kurutmalık çeşitlerdendir.

Sarı Zeybek
Bulunduğumuz bölgede belki sadece bizde bulunan bir diğer kurutmalık çeşit olan sarı zeybek inciri de meyve kalitesi yönünden çok başarılı bir incir çeşididir. Sık meyveli bir ağaca sahip olan sarı zeybeğin koyu pembe ve yuvarlak yapılı meyveleri bulunur.Görünüm ve doluluk oranı olarak mükemmeldir
Ortalama 75-85 g ağırlığında meyvelere sahip olan sarı zeybek incirinin kabukları son derece kolay soyulabilir.Yetiştiriciler için birkaç dezavantajı vardır.Dalları cok naziktir ve bazen meyve ağırlığından kırılmalar olmaktadır. Sarı zeybeğin olgunlaşma dönemi sarılop gibi genellikle eylül ayıdır.

Bursa Karası
Adından da anlaşılacağı gibi Bursa yöresinde ortaya çıkan bir incir çeşidi olan Bursa siyahının asıl üretim amacı taze tüketimdir.Güçlü ve yayvan dalları olan ağacı, mora çalan bir renge sahip çok lezzetli ve iri meyveler verir. Kurutması olurmu bilmem ama biz taze tüketiriz.
